architecture: residences

Sea and Mountain at St Vlas

Sveti Vlas, Bulgaria



Building type:
Holiday village on the Black Sea
Surface: 64 798 m²
Client: Private
Project: 2012-2014

Project Presentation:

Sveti Vlas has a unique situation on the Black Sea Coast as it lies on a slope at the foot of the Balkan Mountains (Stara planina) with a magnificent view, to the south, of the old Nesebar, which is a part of the world cultural heritage. The new complex will be built in the upper part of the village and will be connected to the marina and the sea by a cabin lift, which is an original public transport for a sea resort. The project provides for the construction of 900 eco-friendly apartments with a GDA of almost 70,000 m2. They all have a sea view and benefit from the proximity of the mountain forest and the extraordinary microclimate. The materials are wood, stone and glass. The two residential districts are situated on two neighboring hills, each one disposed around an oval public square. They are connected by an apartment hotel, which is in the form of curved pedestrian bridge. The seven towers emerge from the forest like a celebration of the holiday spirit, creating an unforgettable new silhouette of Sveti Vlas, and eventually upgrading it to a world-renowned sea and mountain resort destination.

The new complex is located in the northern part of Sveti Vlas in close proximity to the forest and around 600 meters away from the beach. The parcel around 50 acres in size is with approximately 30% displacement and with average elevation of 100 m. It is accessible from both the streets and the lift that starts from Marina “Dinevi” and ends in the center of the upper part of the complex. The topography of the terrain is rich and is formed of two hills divided by a dip. This predetermines the general composition of the ensemble composed of three neighborhoods that could be executed stage by stage.

The first two, which are placed in the higher part of the hills, are connected by a pedestrian street that goes on the roof of the hotel and takes the shape of an aqueduct. The third neighborhood is close to an intermediate lift station and is located in the lower parts of the parcel.

The density of building development is only 25%, with a norm of 30%, thanks to the increased building height that has a cornice mark of 15 m. The streets take barely 4% of the parcel and so the vegetation reaches 71%, with 50% demanded, which is an incredible achievement in preserving the existing nature. The intensity coefficient is 1.3 instead of the permitted 1.5. This eloquently clarifies that the goal of the investor is the parcel not to be overbuild.

Each neighborhood is united around one ellipse-shaped pedestrian plaza with a slight slope towards the sea. Underneath it two underground parking lots are placed, which get natural lightning through the central vegetated front yards. Terrace-like residences help the project to enter harmoniously in the steep slope, while the restaurants and the swimming pools transform the squares into lively multifunctional social urban spaces.